#Vårensträning

Bland distansryttare talar man sällan om hur man tränar sin häst, vet inte om man är rädd att någon ska stjäla ens framgångskonceptet eller rädd att bli dömd av andra för hur man tränar. Men de är ju så att alla är olika, alla har olika upplägg för att hästarna är olika, man har olika mål och så vidare. Jag har inga problem med att delge folk hur jag tränar mina hästar, för jag bryr mig inte om vad folk tycker eller tror längre (förut brydde jag mig om de, tog illa upp och försökte förändra mig själv för vad andra tyckte) och folk får gärna plocka de bitarna de gillar i mitt upplägg som funkar för dem.

Nu tränar Kamma mycket grund, långt och långsamt. Längden på träningen höjs successivt innan vi börjar höja hastigheten. En gång i veckan tränar jag även backe med han, för det behöver han på grund utav hur han är byggd. Jag måste ju titta på hästens svagheter när jag lägger upp träningen, vad är det jag måste hjälpa honom att förbättra för att kunna bli bättre.

Nu när jag ligger borta i jobbet ett tag har jag fått fokusera och planera om. I veckorna blir de pass i skrittmaskinen och när jag sedan är hemma så blir de fokus på längre och ”tyngre” pass. Vanligtvis vill jag ha en träningsfri dag eller skrittpass-dag efter ett hårdare pass men har fått nu under denna tid lägga flera längre/hårdare pass i följd för att hinna få med dem när jag är hemma. Ska utvärdera och se sen hur det har påverkat honom.

Ett tydligt mål, delmål och syfte med träningen är viktigt tycker jag.

Tar ni hjälp av någon eller lägger ni upp eran träning själva?

Publicerat av

Crescam Endurance Team

Crescam Endurance Team tränar och tävlar distansridning sedan 1999. Varmt välkomna att följa oss i vardagen!